Wednesday, March 27, 2013

Bekerjaya atau bekerja: "Orang puang pahang mmolek!"

Ini gambar teman-teman Majlis Perwakilan Mahasiswa (MPMUM) wanita menerajui MASISNA iaitu Majlis Mahasiswi, podium yang menggerakkan wanita muda. Hebat wanita-wanita ini..

Assalamualaikum wrt wbth.

Hari ini saya membaca satu pandangan ilmuan mengenai isu wanita di dalam Majalah Anis keluaran bulan April. Iaitu isu kesamarataan wanita dalam isu bekerja.

Bila menelusuri penulisan tersebut, dalam hati terdetik isu ini memang tidak akan habis bila dibincangkan.

Terutama isu wanita bekerja. Wanita comfirm tak setuju kalau disekat mereka bekerja.

Lelaki pula (kebanyakan) mahu wanita duduk 'diam-diam' di rumah. Katanya urus rumah tangga.

Kerjaya atau bantu suami

Dunia berkata pada hari ini, bahawa wanita bekerja adalah perkara biasa. Sebahagian wanita berhujah mereka bekerjaya untuk bantu suami. Bantu tambah pendapatan suami.

Maklumlah kos hidup semakin hari makin meningkat kerana inflasi. RM1 hari ini tak sama dengan RM1 sepuluh tahun dulu.

Kalau dah ada anak nak kena tanggung belanja makan dan minum. Yuran sekolah lagi. Itu tak masuk tuisyen dan macam-macam lagi. Kalau anak enam orang, lagi bertambah-tambah.

Di sini, saya bersetuju wanita bekerja bantu suami. Malah berpahala lagi tu.

Isunya sekarang ini ada kalangan wanita yang bekerja bukan kerana nak bantu suami. Nak bantu suami tu dah jadi nombor dua, yang pertama dia nak bekerjaya.

Bekerjaya maksud saya dia nak bekerja kerana dia minat kerja itu. Misalnya nak jadi doktor, peguam dan sebagainya.

Bila kerja-kerja yang macam tu, ia kerja yang 'ada nama'.

Pandangan Islam

Dr Yusuf Al-Qaradhawi berpandangan di dalam bukunya mengenai wanita, beliau berkata wanita boleh bekerja, tapi kerja yang sesuai dengan sifat dan fitrahnya.

"Misalnya kerja jururawat atau doktor. Dan wanita juga boleh berpolitik, tapi politiknya mesti membawa dia menjawat jawatan sebagai penggubal dasar mengenai wanita. Letak mereka di kementerian wanita."

Kita dok bangga ada wanita jadi askar, angkat senjata berat-berat. Padahal kerja tu telah menzalimi wanita itu, tak kena fitrah.

Cuba bayangkan wanita angkat senjata, duduk tengah-tengah askar lelaki. Bila pergi berjuang dan perang bersama-sama lelaki, kan banyak masalah. Kalau dia cedera dekat tubuh badannya? Kan susah nak handle tu..

Logik la sikit.

Tak Ikhlas

Seperkara lagi, kita (kedua-dua gender) tak ikhlas berbincang tentang isu ini.

Wanita nak menang isu, lelaki pun nak menang.

Kalau ikhlas, settle masalah.

Wanita kena jujur, bekerja tu kerana tanggungjawab masyarakat iaitu menjadi doktor untuk menjalankan kewajipan fardhu kifayah sebab tak banyak doktor sakit puan.

Atau wanita bekerja sebab nak bantu suami, biar betul-betul memang nak bantu suami. Kalau suami dah stabil maksudnya tak perlu bantuan isteri, si isteri tak perlu susah-susah bekerja.

Ini tak, nak kerja juga, sebab nanti bila orang tanya, tak standard la jawab: "Jadi suri rumah jer.."

Lelaki pun jangan ego sangat. Kalau memang dah tak stabil, bagi je lah isteri kerja. Tapi selaku orang yang faham agama, pantau dan letakkan isteri bekerja di tempat yang betul.

Ini dalam isu yang umum. Tapi kalau dalam isu-isu terdesak seperti ibu tunggal, atau wanita yang kematian ibu dan ayahnya yang kena menyara adik-beradiknya. Ini memang dia wajib bekerja.

Itu kewajipan nafkah.

Apapun, panduan Islam mesti didepan.

Wallahu a'lam.

27 Mac 2013
10:27 p.m
Ulu Yam

2 comments: